Journalist Kristian Stokdahl i avisa Innherred har i en artikkel av 24. juli, skrevet «et lite skråblikk» på hva Innherred, egentlig er?

Utgangspunktet for hans innlegg er at de fem kommunene på Innherred; Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa har gått sammen om å bidra til å gjøre regionen mer attraktiv, gjennom det som nå har fått navnet Heia Innherred!

Sammen for en konkurransedyktig, bærekraftig og attraktiv bo- og arbeidsmarkedsregion er visjonen til Innherred regionråd, samt til satsingene Innherredsbyen (samferdsel, transport og areal) og Heia Innherred (profilering bl.a. gjennom en felles historie- og kommunikasjonsplattform).

Hva er Innherred?

Innherred er opprinnelig en betegnelse på «de indre herredene» og omgir de indre delene av Trondheimsfjorden. Avgrensningen av Innherred er ikke entydig. I ulike sammenhenger opp igjennom historien har dette blitt sagt om kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Frosta, Steinkjer og Snåsa. Også områdene Skatval i Stjørdal, Leksvik i Indre Fosen og Namdalseid i Namsos har i noen sammenhenger blitt omtalt som Innherred (Wikipedia).

Regioner som maktfaktor

Kommunene Snåsa, Steinkjer, Inderøy, Verdal og Levanger, inngikk i april 2021 et politisk samarbeid gjennom Innherred interkommunale politiske råd, i dagligtale Innherred regionråd. I Norge er det etablert om lag 65 interkommunale politiske råd. I Trøndelag er det sju regioner, Innherred er en av disse. Det er en erkjennelse av at kommunene blir for små og fylkeskommunene, blir for store, for å løse noen oppgaver til beste for innbyggerne i hele landet. Innherred er den nest mest befolkningsrike regionen i Trøndelag med i overkant av 69 000 innbyggere. Når vi står sammen og jobber i lag, utgjør vi en større maktfaktor på noen områder, enn hver kommune alene. Det er også viktig å stå sammen og samarbeide for å få tilstrekkelig med oppmerksomhet fra både nasjonale og regionale myndigheter, noe som er avgjørende eksempelvis på samferdselsområdet, nærings- og kulturområdet.

Innherred har et felles bo- og arbeidsmarked

Som region har Innherred noen opplagte fordeler, den har et felles bo- og arbeidsmarked og den har et variert og komplementært arbeidsliv. En avstand på 10 mil mellom Snåsa og Levanger, viser at en i stor grad har et felles marked for arbeidskraft og arbeidsplasser, der innbyggerne ikke trenger å flytte eller bruke vesentlig tid på å reise for å arbeide. Pendlertall for Innherred, viser at det er store forflytninger innad i regionen og ut og inn av regionen.

Kompetanse og arbeidskraft

Over tid har vi sett at det er et stramt arbeidsmarked og arbeidslivet har til dels store utfordringer med å rekruttere kompetent arbeidskraft innen en rekke områder, der helserelaterte jobber har tronet øverst i årevis. I NAVs bedriftsundersøkelse av i år, kommer det fram at region Innherred er den av regionene i Trøndelag som har de største utfordringene med å få tak i nok og riktig arbeidskraft. Innherred regionråd har opprettet Kompetanseforum Innherred – et partnerskap mellom aktører i regionen, der målet er at enkeltmennesker og virksomheter har en kompetanse som gir Innherred et konkurransedyktig næringsliv, en effektiv og god offentlig sektor og at færrest mulig står utenfor arbeidslivet. Nå har kommunene gått sammen om ei satsing for å synliggjøre seg, framstå som enda mer attraktiv for de som allerede bor og arbeider i regionen, naboregioner, landet for øvrig og også for personer fra andre land. For mere informasjon om hva Innherred har og tilby for oss som bor her og besøkende, anbefaler jeg alle å se nærmere på Visit Innherred.

Jeg tror at mange av oss sier at vi er fra Norge, fra Trøndelag, fra nordlige Trøndelag, fra Innherred, fra Vuku, fra Ogndal osv, avhengig av sammenhengen og situasjonen vi er i.

Ønsker alle innbyggerne på Innherred en fortsatt fin sommer!

Marit Moe, daglig leder Innherred regionråd