Kommunene på Innherred Levanger, Verdal, Inderøy, Steinkjer og Snåsa, Frosta kommune, Grønt kompetansesenter Mære - Skjetlein, Visit Innherred, Proneo og Innherred regionråd IPR, har et felles ønske om å synliggjøre Innherred som mat- og opplevelsesregion fram mot 2030. Grunntangen i prosjektet er at innbyggere og tilreisende skal merke at lokalmaten er tilgjengelig, måltidsopplevelsen står i fokus og at lidenskapen for god, lokal og bærekraftig mat dyrkes på Innherred. Vi skal merke Nasjonaljubileet 2030 også gjennom matopplevelsen på Innherred.
Prosjektet eies av Innherred regionråd IPR. Kari Mette Elden i Verdal kommune er prosjektleder. Arbeidet er inndelt i fire arbeidspakker.
Den første er å beholde og mobilisere flere nye lokalmatprodusenter. Det er en del som gir seg, og derfor må man få opp nye som kan gi økt bredde i utvalget. Dette arbeidet ledes av Proneo.
Fokus i arbeidspakke to er offentlige måltid. Innherredskommunene har som mål å fremme økt bruk av lokal mat i offentlige måltider på Innherred. Kommunene har en betydelig rolle i innkjøp og servering av mat, og ved å være bevisst sin innkjøpsmakt og gå i dialog med både innkjøpere og brukere, kan prosjektet bidra til en positiv endring. Trøndersk Matmanifest, med sine åtte løfter, er intensjonsbasert. Men hva betyr det egentlig for kommunene å ha signert Matmanifestet? Reflekterer innkjøpsavtalene våre ønsket om økt bruk av lokal mat i det offentlige måltidet? Vi skal arbeide konkret for å øke kunnskapen om og bruken av trøndersk mat og drikke i det offentlige. Arbeidspakken ledes av Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein, og samordnes med et lignende prosjekt som er igangsatt av Statsforvalteren og Oi! Trøndersk mat og drikke.
Den tredje arbeidspakken handler om marked, salg og distribusjon. Markedsføring av lokal mat er avgjørende for å øke kjennskapen til og etterspørselen etter lokale produkter. Prosjektet skal bidra til å gjøre lokalmaten mer tilgjengelig for forbrukerne. Arbeidet ledes av Grønt kompetansesenter Mære-Skjetlein.
Den siste arbeidspakken handler om destinasjonsutvikling. Gjennom et tett samarbeid mellom lokale produsenter, restauranter, overnattingssteder og reiselivet ønsker vi å bidra til en helhetlig reiselivsdestinasjon som feirer og fremhever lokal mat og historier fra Innherred. Den røde tråden fra 750 års jubileet i 2024 og frem til Nasjonaljubileet 2030 skal brukes som et delmål for å bygge kapasiteten og ha økt fokus på lokal mat og de viktige historiske hendelsene på Innherred med Stiklestad og Frostating. Prosjektet skal bidra til å skape et attraktivt og mangfoldig reiselivstilbud og ledes av Visit Innherred.
Ta gjerne kontakt med prosjektleder Kari Mette Elden, mobil 922 19 777, epost kari.mette.elden@verdal.kommune.no om du lurer på noe angående prosjektet.