Denne måneden har NRK satt søkelyset på storbyene som ikke får til å bruke alle det byvekstmidlene som er øremerket dem:
https://www.nrk.no/trondelag/trekker-inn-penger-fra-byvekstavtalene_-klarer-ikke-a-bruke-opp-statlige-tilskudd-1.17165227

De største byene får store overføringer fra statsbudsjettet hvert år, for å få nullvekst i biltrafikken. Mye er ikke brukt de siste årene. Byer som Oslo, Trondheim og Bergen har i sine byvekstavtaler med staten ikke klart å bruke opp tilskudd de har fått de tre siste årene. Satsinga skal kutte veksten i biltrafikken, og få flere til å sykle eller gå.

De tre siste årene er mindreforbruket på 1,6 milliarder kroner i de fire største byområdene, og pengene er foreløpig trukket tilbake, opplyser departementet.

Midlene kunne kommet godt til nytte andre steder, sier lederen av transportkomiteen på Stortinget.

Innherredsbyen kjemper om å få tilgang på midler fra statlig hold for å gjennomføre tiltak med stor effekt. Det handler om byvekstmidler, belønningsmidler og bygdevekstavtaler. Men det er ingen gode tiltakspakker for de små- og mellomstore byene i Norge.

Problemstillingen i tematikken er ikke ny, og det er en kjensgjerning at mange små- og mellomstore bykommuner kjenner på en avmakt i møte med sektor- og statlige myndigheter når det kommer til å belyse og løse utfordringene som gjelder der.

Vi i Innherredsbyen har en felles areal- og transportstrategi for Innherredsbyen 2021-2040», der det er nedfelt målsettinger, strategier og tiltak i et handlingsprogram basert på en ambisjon om å få etablert belønningsordning/byvekstavtale for å styrke og drifte kollektivtilbudet i regionen.

De tettest befolkede delene av Innherredsbyen (Steinkjer, Levanger og Verdal) har mye til felles med de større byområdene i landet. Vi har også gjennomfart av riksvegtrafikk som problematiserer dette ytterligere. Selv uten kollektivtilbud å kunne sammenligne med og med delvis dårlig gang- og sykkelvegdekning blir vi ofte møtt med de samme kravene fra myndighetene som storbyområdene. Mangel på kollektivtilbud blir faktisk brukt mot oss som et ekstra argument for å fortette enda hardere i våre småbyer her i Innherred.

Vi savner derfor en helhetlig satsing på små- og mellomstore byer generelt. Dette gjelder ikke kun oss. Vi har flere byer med respektabel størrelse som ikke er inkludert i et avtalegrunnlag med staten. I mjøsbyregionen kan byer som Hamar, Gjøvik og Lillehammer nevnes.

Der problemstillingen i de større byene er kampen om reisegrunnlaget mellom de grønne alternativene, er vår problemstilling at vi har ingen alternativ, og vi blir møtt med dyre og lite treffsikre kollektivløsninger. Ja, vi er heldige som har toget som alternativ, men det igjen er så dyrt at det gjør det mer lønnsomt for oss å ta bilen fatt når vi skal til Trondheim. Dette undergraver videre nullvekstmålet til Trondheimsområdet.

Vi har èn bybusslinje, og den er å finne i Levanger. Her er det derimot like dyrt å ta bussen fra Høgberget til Moan (3,4 km), som å ta bussen til Snåsa stasjon (101 km).

Vi håper ikke at denne saken medfører at storbyområdene ønsker å være ekstra spandable med pengebruken sin i frykt for å miste midlene. Det er allerede et problem at mange av storbyene i dag ikke klarer å imøtekomme nullvekstmålet samtidig som at de mest effektfulle tiltak allerede er realisert.

Vi skulle gjerne vært og hatt tilgang på midler vi også, men det må ikke på bekostning av byvekstmidlene for øvrig, som isolert sett har gode hensikter ved seg. Der er det sikkert flere årsaker til at midlene ikke blir brukt. Når det er sagt, kunne vi i løpet av kort tid kommet med flere forslag om hvordan noen av de midlene kunne vært brukt fornuftig i vår region, med stor effekt. Lavere billettpriser på togene som allerede er betalt for og ruller halvtomme i dag gjennom vår region (nord for byvekstområdet) er et slikt forslag. Det er god samfunnsøkonomi og inkluderende i så måte for de mange av brukerne i dag som verken har bil, kan, eller ønsker å kjøre. Det gjør også belastningen mindre på en E6 som er underdimensjonert, trafikkfarlig og lite forutsigbar mtp. trafikkulykker og omkjøringsveger.

Innherredsbyen vil stå på videre for å kjempe regionens sak innen areal- og transportarbeid. Vi var med i midtnytt 9. januar i forbindelse med å belyse saken:
https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-midtnytt/sesong/202501/episode/DKTL98010925